top of page
Search
  • Writer's pictureOzan Fırat

FİNİSH SU ENDEKSİ PROJESİ

Finish ve TSKB uzmanları ile yürütülen finish su endeksi projesi ileride oluşabilecek su sıkıntısının önüne geçmeyi planlamaktadır



Finish bu proje ile tükenebilir bir kaynak olan suyun kullanımının olumlu ya da olumsuz durumunu sayısal olarak ifade etmektedir. Finish su endeksi verileri, kamu kuruluşlarına ait veri tabanlarıyla, küresel ve akademik kaynaklardan alınan verilerin işlenmesi sonucunda oluşturulmaktadır. Finish su endeksi ile barajlarınız dolu mu? Tasarruf yapıyor musunuz? gibi sorulara da cevap bulabilirsiniz.


Endekste yüksek sayılar su riskinin azaldığını ifade etmektedir. Su stresi için belirlenen sınır 100’dür. Su seviyesi 100’ün altına düştüğü zaman su stresi artmaktadır. Su seviyesi 100’ün üzerinde ise su stresi azalır. Su seviyesi 100’ün altına ne kadar düşer ise su stresi o kadar artmaktadır. Su seviyesi 70’ in altına düştüğü zaman bu şiddetli su stresi olduğu anlamına gelecektir. Türkiye’de su seviyesi maalesef 100’ün üzerine henüz çıkamamıştır. Şu an da 84.54 seviyesinde olması ise Türkiye’de su stresinin olduğunun göstergesidir. Yıl içinde yağışın az olması ilerleyen zamanlarda seviyenin daha da çok düşmesine neden olacaktır.


Finish, su endeksi projesinden önce yarının suyu projesini de başlatmıştır. Bu iki projenin amacı insanları su tüketimi konusunda bilgilendirmek ve uyarmaktır. Finish su endeksi projesi ile ilgili detaylara ve bilgilere ulaşabilmek için yarininsuyu.com üzerinden siteye giriş yapabilirsiniz. Sitede Türkiye’nin su endeksini de görebilirsiniz. Ayrıca 4 büyük şehrinde baraj doluluk oranlarını bulabileceğiniz bir site. Sitede tasarruf yapmak için söz verebileceğiniz bir buton da yer almaktadır. Günlük, aylık ve haftalık yaptığınız su kullanımına göre tasarruf etmeniz gereken miktarlar ve su ayak iziniz hesaplanmaktadır.

27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page