top of page
Search
  • Writer's pictureOzan Fırat

EL HİJYENİNİN ÖNEMİ

Antalya halı yıkama sektöründe çeyrek asırdır hizmet veren firmamız Fırat halı yıkama olarak bu konuda nelere dikkat etmeliyiz diye düşündük. Keyifli okumalar.

Temas ettiğimiz her nokta artık bizim için risk teşkil ediyor. Bu riski en aza indirmek ise bizim elimizde. Peki bu riskten kaçınmak için ne yapabiliriz?


El yıkama alışkanlığı Kovid19 hayatımıza girdikten sonra herkesin kısa sürede edindiği bir alışkanlık oldu. Aslında Kovid19 ile el hijyenimizin ne kadar önemli olduğunu fark ettik. Günde birkaç kere ellerimizi yıkayarak hatalıklardan kolayca korunabildik ve etraftaki mikropları bir yüzeyden başka bir yüzeye taşımanın önüne geçtik. Peki en çok mikrop nerelerde oluyor? Ellerimizi ne sıklık ile veya ne zaman yıkamalıyız?

İlk sorumuzdan başlayalım. Mikroplar bizim gözle göremediğimiz veya dokunduğumuzda hissetmediğimiz mikroorganizmalardır. Doğal olarak bu mikroorganizmaların nerede çok nerede az olduğunu beş duyu organımızla anlayamayız. Fakat herkesin temas ettiği, herkes tarafından kullanılan materyal ve mekanları gözlemlerimiz sonucu saptayabiliriz. İşte bu temas sayısının çok olduğu yerler ve materyaller bizim için risk teşkil eden yerlerdir. Bu riskli yerleri risk derecesine göre sıralamak istersek aşağıdaki gibi bir sıralama oluşturabiliriz.

Metal ve kâğıt paralar

Su aparatları ve musluklar

Kapı kolları

Merdiven trapzanları

Bu yüzeylerdeki mikroplardan arınmak için temel el yıkama prensibini uygulamalıyız. Çoğu kişi el yıkama ve el hijyeni konusunda yeterli özeni göstermediği için mikroplardan yeterince arınamaz. Bu özensizlik sonucunda da temas ettikleri yüzeylerden mikropları alıp başka yüzeylere taşırlar. Hatta bu özensizlik en çok kendilerini etkilemektedir. Temas edilen yerlerdeki mikropları yüze, göze ağza ve buruna dokunak insanlar kendi sağlıklarını riske atmaktadır. Özellikle bu temaslardan önce eller yıkanmalıdır. Bu temasların en çok gerçekleştiği anları düşünmek gerekirse elimizi ne zaman yıkamalıyız sorunun cevabını aşağıdaki listede daha detaylı görebiliriz.

Yemek hazırlamadan önce

Yemek yemeden önce

Toplu taşıma kullandıktan sonra

İşten eve dönmeden önce ve eve döndükten sonra

Tuvaletten önce ve tuvaletten sonra

Saçlarınızı taramadan önce ve taradıktan sonra

Göz, diş, ağız temizliği yapmadan önce ve yaptıktan sonra

Yüz temizliği yapmadan önce

Paraya, çöpe ve dışardaki herhangi bir materyale temas ettikten sonra

Hayvanlara dokunduktan sonra

Hapşırdıktan ve öksürdükten sonra

Peki ellerimizi yıkarken katı sabun mu kullanmak daha hijyenik sıvı sabun mu kullanmak daha hijyenik?

Toplu alanlarda ellerinizi yıkıyor iseniz mutlaka sıvı sabun kullanın çünkü katı sabuna birçok kişi temas edecektir ve bu temizlik yerine daha çok bakteriye neden olacaktır. Evinizde ise kendinize özel olmak şartı ile katı sabun kullanabilirsiniz.

Fırat halı yıkama ile bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Yeni yazılar için takipte kalın.


FIRAT HALI YIKAMA

0 242 334 11 46

0 551 405 59 89




Recent Posts

See All
bottom of page